sobota, 18 kwietnia 2015

Paszteciki z soczewicą i grzybami

Kolejna pyszna przekąska z domowej piekarni.Tym razem królową jest zielona soczewica, która zawiera ogromna ilość białka i cennych witamin. Genialnie zastępuje smak mięsa. W wersji z grzybami stworzy idealny duet z czerwonym barszczykiem. Zróbcie sobie takie.




























Ciasto:
500 g mąki
20 g drożdży
250 ml wody
50 ml oliwy
łyżeczka wody i łyżeczka cukru

Nadzienie:
ugotowana zielona soczewica około 400 g
grzyby/ pieczarki 400 g
3 cebule
sól, pieprz
natka pietruszki opcjonalnie

1. Zacznijcie od rozczynu: drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z łyżką cukru i 2-3 łyżkami mąki, odstawiamy na 10 minut, aż lekko urosną
2. W tym czasie wymieszajcie w dużej misce mąkę, oliwę sól, dodajemy rozczyn i wyrabiamy przez 10 minut ciasto. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce koniecznie przykrywając szmatką,  lub czymś.
3. Nadzienie: cebulę smażymy na oliwie, dodajemy pieczarki lub grzyby (jeśli były suszone wcześniej moczymy).
4. Doprawiamy solą i mocno pieprzem. Paszteciki lubią być pieprzne:-)
5. Całość delikatnie blenderujemy, by powstała forma przypominająca pasztet.
6. Wyrośnięte ciasto dzielimy an dwie części, wałkujemy na grubość 1-1,5cm, nakładamy grubo nadzienia, nakładamy na siebie ciasta i kroimy nożem na plastry około 5 cm.
7. Wszystko wkładamy do piekarnika 180° na 25 minut.
8. Jemy z szerokim uśmiechem, tylko uważajcie, żeby się nie oparzyć:-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz