Są rzeczy do których chce się wracać nawet kilka razy w miesiącu. Szpinakowce wypiekamy już czwarty raz w tym miesiącu. Są po prostu wspaniałą przekąską w ciągu dnia, genialnym dodatkiem do zupy, chętnie po nie sięgamy wieczorami oglądając kolejny odcinek "Ugotowanych", no i nasz 2-letni Ludwik też nie potrafi sobie odmówić małego szpinakowca zaraz po owsiance:-)
Szpinakowce na bogato:
ciasto:
500g mąki
250ml letniej wody i mleka pół na pół
17 dag drożdży
łyżka soli i łyżka cukru
20dag rozpuszczonego masła
nadzienie:
szpinak 450g (mrożony)
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa, sól i pieprz
1. Robimy rozczyn z mieszając drożdże w wodzie, z cukrem i 2-3 łyżkami mąki. Po 10-15 minutach powinien urosnąć, wtedy wlewamy do mąki z masłem i wyrabiamy długo i mozolnie "masując" nasze drożdżowe ciasto:-). Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę
2. Na oliwie podsmażamy szpinak, wyciskamy lub ścieramy ząbki czosnku, doprawiamy gałką muszkatołowa, solą i pieprzem, smakujemy.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, każdą wałkujemy cieniutko na około 5 mm, nakładamy gruba warstwę szpinaku, posypujemy startym serem i zawijamy jak roladę.
4. Nóż moczymy w wodzie i kroimy naszą roladę na plastry 1,5cm.
5. Układamy na papierze do pieczenia i do piekarnika na 180° 25min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz