Pyszne, słodkie i nie takie znowu niezdrowe trufelki. Zaspokoją głód cukrowy nawet największego łasucha słodyczowego. Na wierzchu biała czekolada, ale w wersji fit mogłyby być zamoczone w kakao, wiórkach kokosowych lub pozostać po prostu saute.
Składniki na 18 kul:
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 50g czekolady mlecznej lub białej (u mnie tym razem biała)
- 5 łyżek mleka
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- aromat migdałowy lub innych wedle uznania
- 2 łyżki bakalii ( rodzynki, daktyle, suszone morele, śliwki, figi, orzechy i co kto lubi, u mnie w wersji z migdałami i białą czekoladą królują morele)
- 3 łyżki mleka w proszku
1. 2 łyżki masła roztopić na patelni, wsypać połowę płatków owsianych oraz migdały, uprażyć na złocisto
2. w rondelku zagotować mleko z cukrem i pozostałym masłem, dodać bakalie, aromat migdałowy, czekoladę
3. do ciepłej masy czekoladowej wsypać uprażone płatki z migdałami, również te nieuprażone oraz mleko w proszku. Kleimy kulki wielkości orzecha włoskiego
4. Kule moczymy w czekoladzie, wiórkach kokosowych, kakao etc.
gotowe!
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 50g czekolady mlecznej lub białej (u mnie tym razem biała)
- 5 łyżek mleka
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- aromat migdałowy lub innych wedle uznania
- 2 łyżki bakalii ( rodzynki, daktyle, suszone morele, śliwki, figi, orzechy i co kto lubi, u mnie w wersji z migdałami i białą czekoladą królują morele)
- 3 łyżki mleka w proszku
1. 2 łyżki masła roztopić na patelni, wsypać połowę płatków owsianych oraz migdały, uprażyć na złocisto
2. w rondelku zagotować mleko z cukrem i pozostałym masłem, dodać bakalie, aromat migdałowy, czekoladę
3. do ciepłej masy czekoladowej wsypać uprażone płatki z migdałami, również te nieuprażone oraz mleko w proszku. Kleimy kulki wielkości orzecha włoskiego
4. Kule moczymy w czekoladzie, wiórkach kokosowych, kakao etc.
gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz