sobota, 17 stycznia 2015

mufffinki z budyniem


To tylko jedna z kombinacji budyniowych mufffinek. Są wprost fenomenalne. Pyszne, wilgotne i świeże przez kilka dni po upieczeniu (jeśli oczywiście dotrwają). A do tego niesamowicie proste w wykonaniu. Wersja z morelową konfiturą bezcukrową ( własnej produkcji) z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej, to połączenie doskonałe, do tego waniliowe wnętrze. Przy takim zestawieniu polewy są zbędne. Polecam wypróbować.





Składniki (15sztuk):
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 2 jajka
- pół szklanki kefiru/ maślanki
- pół szklanki oleju rzepakowego
- pół szklanki konfitury lub musu brzoskwiniowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- skórka kandyzowana z pomarańczy lub starta ze świeżej pomarańczy
- szczypta soli
- opcjonalnie biała polewa lub cukier puder do oprószenia

dodatkowo: szklanka domowego budyniu waniliowego lub śmietankowego

Wykonanie:
- Zacznijcie od sporządzenia budyniu. Powinien trochę wystygnąć zanim nadziejemy nim babeczki. Proponuję do gotującego się mleka włożyć łyżeczkę masła i odrobinę ekstraktu z wanilii, budyń stanie się aksamitny i wspaniale pachnący. Nie mieszajcie go zbyt długo, powinien być gęsty.
- Przygotujcie sobie dwie miseczki. Do jednej z nich wsypujemy i mieszamy składniki suche: przesianą przez sito mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól. W drugiej porządnie miksujemy jajka, kefir/maślankę, mus brzoskwiniowy, olej. Ważne, żeby składniki bardzo dobrze się połączyły ze sobą.
- Następnie łączymy składniki suche i mokre najlepiej przy pomocy drewnianej kuli do ucierania lub drewnianej łopatki. W tym punkcie etap łączenia powinien być krótki, mieszamy tylko do połączenia składników.Ciasto powinno być pulchne.
- Papilotki wkładamy do mufffinkowych form. Ciasto nakładajcie łyżeczką: na spód łyżeczka ciasta, potem łyżeczka budyniu i przykrywamy kolejną łyżeczką ciasta. Papilotki powinny wypełnić się do 3/4 wysokości. Następnie na wierzch ścieramy skórkę z pomarańczy lub obsypujemy kandyzowana skórką pomarańczową.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190°C na 18-20 minut lub do suchego patyczka
- Wyjmujemy, studzimy na blaszce i smakujemy!



1 komentarz:

  1. Moje ulubione mufffinki albo inaczej faworyt stojący w jednym rzędzie z dwoma pozostałymi typami mufffinek Twojego autorstwa

    OdpowiedzUsuń