poniedziałek, 23 listopada 2015

PLEŚNIAK

To cudowne ciasto o niezbyt zachęcającej nazwie, zrobiło furorę w moim domu. Dwie kruche warstwy mało słodkiego ciasta połączone z kwaśną porzeczkową konfiturą i cieniutką słodką bezą na wierzchu, to szlagierowe równanie smacznego wypieku. Ciasto prezentuje się jak pracochłonny wypiek, choć w rzeczywistości robi się je szybko i lekko. Z pewnością warte spróbowania.
































Po koleji:

Składniki:
200g masła
4duże jajka (osobno białka i żółtka)
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3szklanki cukru
3 łyżki kakao
 słoik duży konfitury porzeczkowej (najlepiej mało słodkie domowej)
+ ewentualnie garść porzeczki czarnej świeżej lub mrożonej

Kruche ciasto:
zimne masło siekamy z mąką i proszkiem do pieczenia, 3łyżkami cukru, szczypta soli i 4 żółtkami. Szybko zagniatamy, dzielimy na 3 części. Jedną z nich zagniatamy z 3 łyżkami kakao. Formujemy kule i do lodówki na co najmniej godzinę.

Beza:
białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru. Ucieramy aż piana stanie sie śnieżno biała i bardzo mocno sztywna.

Pieczenie:
Blacha 24x32cm. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce(!!), najpierw jasna kula, smarujemy grubą warstwą konfitury, posypujemy opcjonalnie porzeczkami, na to ścieramy ciemną kulę, nakładamy bezę i na wierzch ścieramy jeszcze trzecia jasna kulę.
pieczemy 50minut (u mnie nawet godzinę ze względu na porzeczki), w temp 180°.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz