Wszyscy znają pierogi, dzieci je uwielbiają, dorośli je uwielbiają, z rozmaitym nadzieniem, na słodko, na słono, po prostu bajka. Tym razem serek słodzony miodem i rodzynkami i wyśmienite ciasto z mąki orkiszowej. Orkisz został omyłkowo oznaczony jako pszenica. Jako zboże ma kłos dwurzędowy, którego ziarna zawierają wiele plewek oraz łuskę. Zawiera dużą ilość aminokwasów, witamin i pierwiastków ważnych dla zdrowia. Jest też łatwy w trawieniu. Co więcej, regularne spożywanie produktów orkiszowych wzmacnia naszą odporność. Istnieją badania sugerujące, że pieczywo orkiszowe obniża poziom złego cholesterolu we krwi, a co więcej zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Zalet jest więcej. Orkisz zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych oraz przeciwdziała miażdżycy naczyń krwionośnych i chroni nasze serce. Nic dodać nic ująć. Polecam wam mocno korzystanie z orkiszowej mąki, pierogi z jej udziałem smakują wybornie.
Przygotowanie ciasta:
0,5 kg maki orkiszowej
1 żółtko
1 łyżka miękkiego masła
trochę soli
pół szklanki wody i ciepłego mleka
składniki szybko wyrabiamy na elastyczne ciasto i równie szybko wałkujemy i robimy pierogi.
Nadzienie:
500 g twarogu zmielonego (lub mielimy 3-krotnie) + żółtko+ 2 łyżki miodu (lub do smaku) + rodzynki, orzechy, daktyle i odrobina cynamonu, wanilii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz