niedziela, 15 marca 2015

Orkiszowe pierogi z serkiem na słodko

   Wszyscy znają pierogi, dzieci je uwielbiają, dorośli je uwielbiają, z rozmaitym nadzieniem, na słodko, na słono, po prostu bajka. Tym razem serek słodzony miodem i rodzynkami i wyśmienite ciasto z mąki orkiszowej. Orkisz został omyłkowo oznaczony jako pszenica. Jako zboże ma kłos dwurzędowy, którego ziarna zawierają wiele plewek oraz łuskę. Zawiera dużą ilość aminokwasów, witamin i pierwiastków ważnych dla zdrowia. Jest też łatwy w trawieniu. Co więcej, regularne spożywanie produktów orkiszowych wzmacnia naszą odporność. Istnieją badania sugerujące, że pieczywo orkiszowe obniża poziom złego cholesterolu we krwi, a co więcej zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. 
Zalet jest więcej. Orkisz zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych oraz przeciwdziała miażdżycy naczyń krwionośnych i chroni nasze serce. Nic dodać nic ująć. Polecam wam mocno korzystanie z orkiszowej mąki, pierogi z jej udziałem smakują wybornie.



























Przygotowanie ciasta:
0,5 kg maki orkiszowej
1 żółtko
1 łyżka miękkiego masła
trochę soli
pół szklanki wody i ciepłego mleka

składniki szybko wyrabiamy na elastyczne ciasto i równie szybko wałkujemy i robimy pierogi.

Nadzienie:
500 g twarogu zmielonego (lub mielimy 3-krotnie) + żółtko+ 2 łyżki miodu (lub do smaku) + rodzynki, orzechy, daktyle i odrobina cynamonu, wanilii


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz