sobota, 8 listopada 2014

Jaglane brownie

Kasza jaglana to absolutne żywieniowe dobrodziejstwo. Przede wszystkim nie uczula, dzięki czemu wszystkie osoby borykające się z problemami alergii pokarmowych, mogą ją konsumować bez opamiętania. Nie zawiera glutenu i ma bardzo wysoką wartość energetyczną. Jest zasadotwórcza, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Cóż więc dziwnego, że pojawiała się już na muffinkowym stole w postaci placków, naleśników, kotlecików..teraz przyszedł czas na brownie. Wspaniale czekoladowy wypiek, lekko wilgotny, choć nie tak ciężki jak tradycyjne brownie. Wypieczone z orzechami pekan, gorzką czekoladą i odrobiną śmietany. Idealny wypiek na deser i na drugie śniadanie.






























Potrzebne wam będzie:
pół szklanki kaszy jaglanej ugotowanej w szklance wrzątku
3 jajka
50 ml oleju
pół szklanki śmietany 30% (w odchudzonej wersji możecie użyć mleka lub jogurtu greckiego)
pół szklanki cukru trzcinowego
pół szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo: orzechy pekan lub włoskie, bakalie, rozdrobniona czekolada, owoce, etc.

Genialnie proste wykonanie: 
wszystkie składniki włożyć do jednego naczynia i miksować blenderem aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wykładamy masę do płaskiej formy: 20x30cm,na wierzchu układamy orzechy, owoce, czekoladę, bakalie. Potem do rozgrzanego  na 180° piekarnika. Pieczemy do 40 minut, pamiętając żeby po 30 minutach sprawdzić patyczkiem wilgotność ciasta. 
Włala.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz