poniedziałek, 17 listopada 2014

Francuz z bananami i twarogiem

Jeśli nie macie dużo czasu, a goście lada chwila pojawią się w Waszych domach, możecie zaserwować im wspaniałego francuza z bananowo-twarogowym nadzieniem. Wypiek, oprócz tego, że prezentuje się niezwykle elegancko, smakuje równie dostojnie. Wersja bez cukru, jeśli jednak lubicie bardziej słodkie desery, polecam dodać 1/3szklanki cukru trzcinowego. Gruszki lub inne kwaśne owoce na wierzchu równoważą słodki, lekko mdły smak bananów.




Potrzebne Wam będą:
- ciasto francuskie z tego przepisu
 http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3456/ciasto-francuskie---przepis-podstawowy?AspxAutoDetectCookieSupport=1
 lub ewentualnie jedno opakowanie ciasta kupnego
- 200g twarogu zmielonego
- 2jajka
- 2 banany
- 2łyżki mleka
- olejek waniliowy
- cukier (w miarę potrzeby)
- szczypta cynamonu
- świeże owoce: gruszki, jabłka

Na wysmarowanej masłem blaszce rozkładamy ciasto francuskie, pieczemy w 200⁰C, przez koło 15 minut. W tym czasie ciasto powinno zrobić się złociste.
Kiedy nasze spód się podpieka, przygotowujemy masę serowo-bananową: jaja, twaróg, wanilię, mleko, banany, cynamon wkładamy do malaksera i miksujemy na gładką masę (grudki nie sa wskazane). Wylewamy wszystko na podpieczony spód, na wierzch układamy pokrojone w plastry świeże owoce i podpiekamy jeszcze koło 20minut, w temperaturze 180⁰C.
Pyszne i proste.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz