MUFFFINKA uwielbia słodkości, a zwłaszcza te domowe, które nie uwierają tu i
ówdzie i bez zbędnego ograniczania można się nimi zajadać. W zanadrzu
mamy propozycje bardzo zdrowych wypieków z pełnoziarnistych lub
bezglutenowych mąk, z dodatkiem masła, miodu, stewii, bez kilogramów białego cukru, oraz te trochę bardziej grzeszne słodkości, np z gorzką czekoladą.
Polecamy:
mufffinki:
to nasza specjalność, robimy i zjadamy ich mnóstwo kombinując z różnorodnych dodatków. Są wspaniałe, malutkie, z dodatkami lub bez, z nadzieniem, liścikiem niespodzianką, z polewą, kremem, bezą, czego dusza zapragnie. Na mufffince można też umieścić dekorację lub napis. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Proponujemy stworzenie kompozycji własnej. Wybierzcie jedną podstawę, nutę oraz zdecydujcie, czy wolicie mufffinki z dodatkami czy nadziewane:
- podstawa: pszenna, pełnoziarnista, kukurydziana, ryżowa;
- nuta: waniliowa, cytrynowa, czekoladowa, cynamonowa, pomarańczowa, imbirowa;
- nadzienie: budyń, twarożek, krem czekoladowy, krem krówkowy, konfitura, liściki niespodzianki;
- owoce: dostępne sezonowo lub mrożone, jabłka, gruszki, banany, pomarańcze;
- bakalie: orzechy, migdały, owoce suszone i kandyzowane;
- inne: kasza jaglana, kasza manna, płatki owsiane
ciasteczka:
domowe, solidne, syte ciacha, smakujące niepowtarzalnie, ugniatane z prawdziwego masła i mąki pszennej lub pełnoziarnistej. Idealnie kruche, pełne słodkości i aromatów. Najbardziej polecamy:
- ciasteczka korzenne w rozmaitych kształtach,
- ciastka mocno czekoladowe z kawałkami czekolady lub bez,
- owsiane ciastka z bakaliami,
- cytrynkowe bardzo kruche i maślane,
- ślimaczki czekoladowo- cytrynowe,
- ciastka waniliowe, np. serduszka.
pierożki/ rogaliki:
kruche, cieniutkie na zewnątrz, w środku ze wspaniałym słodkim nadzieniem. Zrobione z masła i mąki pszennej lub pełnoziarnistej, w wersji na słono lub słodko, dzieci i dorośli je uwielbiają. Można je formować w kształcie kruchych pierożków lub skręcanych malutkich rogalików. Możliwe nadzienia:
- prażone jabłka;
- konfitura domowa;
- budyń;
-twarożek z nutą cytrynową;
- mak;
- krem czekoladowy;
- kasza jaglana z miodem.
ciasta owocowe:
mufffinka piecze tylko ciasta z owocami i to z ich podwójną ilością. Im więcej owoców tym ciasto jest bardziej mokre, jest pyszniejsze. Oczywiście nasze placki pieczemy z dodatkiem masła lub oleju rzepakowego. Nasze najlepsze wypieki:
- placka z owocami sezonowymi lub mrożonymi, pyszny, wilgotny, mocno waniliowy i mocno owocowy,
- szarlotka, obłędnie pyszna, najlepsza, na maślanym kruchym spodzie, z kruszonką i migdałami, z mnóstwem prażonych jabłek przygotowanych domowo z nutą cytryny, nie ma lepszej
- placek bez cukru, słodzony bananami, w sezonie z dodatkiem dyni, sycący, wspaniała alternatywa śniadaniowa ze szklanką mleka sojowego.
- placki z budyniem i owocami.
na zimno:
- wykwintna i elegancka tarta ze świeżymi owocami i galaretką;
- torcik z kaszy manny;
- torcik z kaszy jaglanej;
- sernik jogurtowy z sezonowymi owocami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz